Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żeberka pieczone w słodkich malinach"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 779
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 779
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Składniki
80 min • Porcja 320 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na ok. 5 porcji
Naczynie do zapiekania smaruję olejem. Żeberka myję, usuwam błony, dzielę na małe kawałki (po 2-3 kostki). Następnie osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cebulę obieram i kroję w piórka. Dno naczynia wykładam cebulą (2/3 z całości), na cebuli układam żeberka.
Mieszam keczup, dżem, sos worcester i sos sojowy, aż uzyskam gładki sos (można zmiksować). Tym sosem smaruję żeberka, wykładam na nie pozostałą cebulę.
Naczynie przykrywam (jeśli naczynie nie ma pokrywki, można je przykryć kawałkiem folii aluminiowej). Piekę w temp. w 180°C ok. godziny.
W takim sosie robię też żeberka na grillu. Obie wersje polecam! Elżbieta Połowniak ze Stalowej WoliŹródło: Kobieta i życie