Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żeberka pachnące pomarańczą"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 90
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 22
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 60
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 90
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 22
Młoda kapustę można potraktować jak sałatę. Dzisiaj proponuję surówkę w sosie...
Odsłon: 60
Składniki
Żeberka umyć, oczyścić i podzielić na porcje. Cebule obrać, drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki. W wysokim rondlu na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek.
W małym słoiku wymieszać dżem, keczup i oberwane z gałązek listki tymianku. Dodać do cebuli. Zagotować, zdjąć z ognia. Żeberka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, zalać przygotowaną marynatą.
Schłodzić. Najlepiej zamarynują się, gdy będą leżały w lodówce przez noc. Żeberka ułożyć w brytfance, pomiędzy powkładać plastry pomarańczy i piec w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 50-60 minut. Podawać z owocami i kluseczkami.Źródło: Twoje Imperium