Żeberka duszone z marchewką

Żeberka duszone z marchewką
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
A może by tak przy piątku zdecydujecie się na pyszne żeberka duszone w przyprawach, czosnku suszonym niedźwiedzim z dodatkiem marchewki ? Moim zdanie to świetne rozwiązanie na dość szybki w wykonaniu obiad a i rodzinka będzie mile zaskoczona. Wiem że większość ludzi przy piątku woli rybę ale ja gotuję co mam i na co mam ochotę danego dnia.

Składniki

  • 700 g żeberek wieprzowych,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 średnia marchew 50 g,
  • 2,5 szklanki wody (szklanka poj. 210 ml).

Przygotowanie

  1. Przygotować żeberka pokroić na dowolne kawałki obsypać przyprawami wlać olej i dokładnie przyprawy wmasować w żeberka i odstawić na 15 minut aby żeberka przegryzły się z dodanymi przyprawami.

  2. Gdy żeberka w przyprawach odstały wyznaczony czas przełożyć je na rozgrzaną suchą patelnię i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor, następnie wlać szklankę wody i na wolnym ogniu dusić je pod przykryciem co jakiś czas obracając żeberka, w czasie duszenia dodać kolejną szklankę wody i dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

  3. Jak już mięso na żeberkach jest prawie miękkie i prawie wyparowała dodana woda wtedy wkroić marchew kto jak woli ( ja pokroiłam w kółeczka grubsze ). Z dodana marchwią dusić również na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości marchwi a w międzyczasie duszenia wlać ostatnie pół szklanki wody i dusić do czasu pełnej miękkości mięsa i powstania gęstawego sosu.

  4. Przygotowane w sosie żeberka podałam z młodymi ziemniakami tłuczonymi ze świeżym koperkiem oraz mizeria z ogórka ze szczypiorem i śmietaną. Taki obiad zdecydowanie nada się na niedzielne popołudnie a nawet w środku tygodnia kto jak woli. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły szybciej niż podałam.

Składniki
  • 700 g żeberek wieprzowych,
  • 1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 średnia marchew 50 g,
  • 2,5 szklanki wody (szklanka poj. 210 ml).
Składniki