Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych dań. Niezwykle smaczne i aromatyczne danie na specjalne okazje :)
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 8
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 14
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7960
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 8
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 14
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7960
Składniki
Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kroję mięso tak, żeby w 1 kawałku były 2 kości. Mieszamy ze sobą keczup, sos worcester, miód, pokrojoną drobno cebule i masło. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i wkładamy je do piekarnika. Mięso pieczemy do momentu, aż zmięknie i zacznie odchodzić od kości (około 3h).
Gdy mięsko zacznie brązowieć, wyjmujemy je z piekarnika i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż mięso będzie już miękkie.
Gdy żeberka będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, zlewamy tłuszcz, a zredukowany sos przekładamy na patelnię. Do sosu dodajemy 2 łyżki masła, podgrzewamy i mieszamy.
Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i sosem.
Smacznego!