Zębacz smugowy pieczony w czosnkowym maśle z rozmarynem

Zębacz smugowy pieczony w czosnkowym maśle z rozmarynem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: DoktorGosia
Cudowna, aromatyczna i mięciutka ryba - co ważne ryba odławiana w czystych wodach Oceanu Atlantyckiego. Nie potrzeba niszczyć jej naturalnego smaku zbyt dużą obróbką, więc połączenie masła i czosnku podkreśli jej smak, a rozmaryn nada niepowtarzalny aromat. Proste i wykwintne danie jednocześnie.

Składniki

  • 500 g ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy rozmaryn. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i jeszcze do zimnego masła dodajemy czosnek i rozmaryn, aby się masło nie przypaliło.


    Sosem polewamy rybę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - do 180 stopni na 30 minut,

  2. Serwujemy ze świeżymi warzywami, grzankami - wedle uznania.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 30 listopada 2019
Ryba w takim wydaniu smakuje rewelacyjnie. Super żarełko, pycha :)
Yashi 16 grudnia 2019
500 kilo ryby????? toz to chyba dla pulku :D
DoktorGosia 16 grudnia 2019
Szanowny Yashi, 500 g podane w przepisie to zaledwie pół kilo ryby:). Akurat dla Dowódcy pułku i jego zastępcy:).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli
  • świeży rozmaryn
Składniki