Zdrów jak ryba

Zdrów jak ryba
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
danie dla amatorów czosnku - zdrowe i pyszne

Składniki

  • 40 dag ryby (filety świeże lub rozmrożone)
  • sól, papryka ostra,rozmaryn
  • kilka pomidorów suszonych z oliwą(oliwy ok 2 łyżki)
  • 4 łyzki jogurtu greckiego
  • 2 łyzki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyzka soku cytrynowego
  • 10 dag serka pleśniowego ulubionego

Przygotowanie

  1. Rybe posolić i ułożyć w naczyniu do zapiekania, jego spód uprzednio lekko skropić oliwą pomidorową

  2. W melakserze (lub makutrze) utrzeć czosnek, natkę pietruszki , 1 łyzke oliwy, sok cytr, oraz przyprawy. Dodać do tego jogurt i serek pleśniowy (wkruszyć) -wymieszać.

  3. Na rybie poukładać rozdrobnione pomidory i ostrożnie rozsmarować masę jogurtową.

  4. Pieczemy w temp. 175 st. ok.1/2 godz.

  5. Smacznego

Komentarze do przepisu (11)

hubcio 13 grudnia 2009
swietne polaczenia smakow tylko lepiej rybe swieza niz mrozona mysle ze sie zgodzisz z tym ze mna;-
0
Konto usunięte 13 grudnia 2009
co to jest 'grecki jogurt ;czy to tzazyki sauce.......
Konto usunięte 13 grudnia 2009
co to jest grecki jogurt. czy to tzazyki sauce?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 40 dag ryby (filety świeże lub rozmrożone)
  • sól, papryka ostra,rozmaryn
  • kilka pomidorów suszonych z oliwą(oliwy ok 2 łyżki)
  • 4 łyzki jogurtu greckiego
  • 2 łyzki natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyzka soku cytrynowego
  • 10 dag serka pleśniowego ulubionego
Składniki