Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka z brokułami i serem, zawinięta w szynkę szwarcwaldzką.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Pierś rozbijamy. Najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze ok 7 - 8 minut. Foremkę keksową wykładamy folią aluminiową. Na nią układamy plastry szynki, aby sporo wystawały na boki. Zostawcie 2-3 plastry na ułożenie na górze.
Na szynkę wykładamy mięso, posypujemy przyprawami. Na mięso kładziemy pokrojone w drobną kostkę masło (kurczak pozostanie soczysty). Na to połowę brokuła, znów trochę przypraw i plasterki sera. Nie używajcie dużo soli, szynka po upieczeniu nada słony smak.
Wykładamy kolejną porcję brokuła i zawijamy szynkę (i ewentualnie pierś, jeśli jest na tyle duża). Na górze układamy pozostałe plastry szynki.
Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni. Długość pieczenia zależy od grubości piersi. U mnie wystarczyło 35 minut - mięso było soczyste a szynka u góry chrupiąca i przypieczona. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić czy kurczak jest już upieczony. Podajemy z ryżem.