Zawijak z miesa mielonego

Zawijak z miesa mielonego
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: airin2007
Zaleta tego dania jest to ze zawijaka mozna nadziac praktycznie wszystkim swietny na cieplo lub zimno. Polecam!

Składniki

  • mieso mielone (najlepiej swiezo zmielona lopatka), 700gram
  • jajka, 4 sztuki
  • parmezan, ok pol szklanki
  • bulka tarta, 6 lyzek
  • szynka dowolna, 200 gram
  • ser zolty dowolny, 250 gram
  • czosnek, 2 zabki
  • sos pomidorowy ja uzylam gotowej passaty, cala butelka
  • bazylia, pare listkow
  • oliwa z oliwek, ok 4 lyzki
  • sol piepsz, do smaku
  • pietruszka zielona, lyzka

Przygotowanie

  1. Mieso mielone solimy piepszymy i dodajemy 2 jajka,parmezan,pietruszke zielona,bulke tarta i oliwe z oliwek.Wszystko dokladnie mieszamy

  2. Nastepnie miesa wykladamy na blat pokryty folia spozywcza i rozwalkowujemy mniej wiecej na kwadrat(uwaga na grubosc nie moze byc za cienkie bedzie sie rozwalac)

  3. Mozemy juz nadziewac kladziemy na srodek zawijaka(tak aby mozna bylo dobrze zamknac brzegi) plastry szynki,na szynke ser,i 2 cale ugotowane na twardo jaja.

  4. Po calkowitym nadzianiu zwijamy w rolade uwazajac na brzegi zawijak ma byc scisle zwiazany.Zawijamy sznurkiem.

  5. do garnka wlewamy sos pomidorowy dodajemy zabek czosnku bazylie i naszego zawijaka.Trzymamy na malym ogniu ok 30 minut po uplynieciu czsu odwracamy zawijaka na druga strone i znowu trzymamy na malym ogniu 30 minut.Zawijak wyciagamy z sosu i pozostawiamy do wystygniecia kroimy na dosc grube plastry podajemy z sosem ziemniakami lub swiezym pieczywem

  6. smacznego!!

Komentarze do przepisu (6)

klaudyna1957 19 września 2009
Super to wygląda,pozdrawiam
iza1988x 20 września 2009
ale tego zawijaka w sosie gotujemy bez foli??? nie rozwala sie podczas gotowania???
airin2007 20 września 2009
zawijaka gotujemy oczywiscie bez folii,z folia latwiej jest sciagnac mieso z blatu i zwinac w rolade,zawijak sie nie... Czytaj całość »
zawijaka gotujemy oczywiscie bez folii,z folia latwiej jest sciagnac mieso z blatu i zwinac w rolade,zawijak sie nie rozwala gdyz wiazemy go dokladnie sznurkiem na dlugosc i po bokach.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mieso mielone (najlepiej swiezo zmielona lopatka), 700gram
  • jajka, 4 sztuki
  • parmezan, ok pol szklanki
  • bulka tarta, 6 lyzek
  • szynka dowolna, 200 gram
  • ser zolty dowolny, 250 gram
  • czosnek, 2 zabki
  • sos pomidorowy ja uzylam gotowej passaty, cala butelka
  • bazylia, pare listkow
  • oliwa z oliwek, ok 4 lyzki
  • sol piepsz, do smaku
  • pietruszka zielona, lyzka
Składniki