Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekany ryż z jabłkami to kultowe danie z czasów PRL-u, które mimo upływu czasu nie traci na aktualności. Sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację. Niewiele pracy i tylko kilka prostych składników, za które zapłacicie nie więcej niż 10 zł.
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 58
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9834
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 112
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 519
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 58
Składniki
W rondelku zagotuj mleko. Do gotującego się mleka wsyp ryż i cukier. Składniki gotuj do momentu, aż ryż całkowicie pochłonie mleko.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dopraw je cynamonem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na spód przełóż połowę ryżu. Powierzchnię wyrównaj, na górę wyłóż starte jabłka z cynamonem. Warstwę owoców przykryj drugą porcją ryżu. Na wierzch zapiekanki wyłóż pozostałą część masła. Zapiekankę przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
Ryż z jabłkami i cynamonem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.