Do garnka dajemy 1 łyżkę masła,wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę.Nastepnie dodajemy wodę solimy i gotujemy na małym ogniu ok.15-20 minut aż ryż pochłonie całą wodę.
Czekamy aż ryż trochę przestygnie,wbijamy do niego roztrzepane jajka,mieszamy.
Jabłka dokładnie myjemy,obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.Do jabłek dodajemy cynamon oraz cukier,mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (1 łyżka) ,na dnie układamy warstwę ryżu na to połowę jabłek i przykrywamy jabłka kolejną warstwą ryżu,znowu warstwa ryżu i jabłka.Na wierzchu układamy ostatnią warstwę ryżu,wygładzamy równiutko i polewamy śmietanką.Na sam wierzch dajemy wiórki masełka.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekamy ok.45 minut.Podajemy gorący lub na zimno też smakuje :).
SMACZNEGO!!!
Komentarze do przepisu (1)