Zapiekany kalafior z salsą pomidorową

Zapiekany kalafior z salsą pomidorową
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Kalafior pochodzi z rodziny kapustnych. Wywodzi się z Cypru, dlatego początkowo nazywany był kapustą cypryjską. Częścią jadalną są pączki kwiatowe - różyczki. Na rynku możemy kupić różne odmiany, najbardziej cenny biały lub o kremowym zabarwieniu, ale można też nabyć fioletowy, żółty i zielony. Najbardziej popularne danie to kalafior z bułka tartą. Ja proponuję w takiej wersji.

Składniki

  • 1 nieduży kalafior
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 3 serca karczochów konserwowych
  • 4 suszone pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Z kalafiora usunąłem liście, opłukałem, osuszyłem. Następnie pokroiłem go w plastry o grubości ok. 1,5 cm w poprzek, tak aby plastry przypominały drzewo.
    Z każdej strony skropiłem kalafior oliwą, oprószyłem solą i pieprzem oraz odrobiną startego parmezanu. Ułożyłem plastry na blasze wyłożonej pergaminem, zapiekałem do miękkości w temperaturze 200 stopni C. Delikatnie odwróciłem każdy plaster za pomocą łopatki.

    Sos : pomidorki, oliwki, karczochy i suszone pomidory pokroiłem w kostkę. Cebulę obrałem, drobno posiekałem. Opłukałem zioła, osuszyłem i też drobno posiekałem. Wszystko dodałem do warzyw, doprawiłem sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
    Kalafior podałem z sosem.

http://www.rngkitchen.pl/

Komentarze do przepisu (6)

Bellapi 14 marca 2017
ta wersja jest mega :) <3
gochna55 16 marca 2017
No mam"wiek" i nie znałam takiego sposobu, a kalafiorek to moje ulubione warzywko. Do plagiatorka !!!... Czytaj całość »
No mam"wiek" i nie znałam takiego sposobu, a kalafiorek to moje ulubione warzywko. Do plagiatorka !!! Dzięki za ten przepis - ON PACHNIE z ekranu.
rosynka 18 marca 2017
Pycha!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 nieduży kalafior
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego parmezanu
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • garść zielonych oliwek bez pestek
  • 3 serca karczochów konserwowych
  • 4 suszone pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • świeża bazylia
  • natka pietruszki
Składniki