Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym

Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.

Składniki

  • średniej wielkości kalafior
  • 350-400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Na sos:
  • 3 pomidory malinowe
  • papryczka chilli
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz

Przygotowanie

  1. Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem , posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
    Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem.
    Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem ok. 15 minut polewając bulionem.
    Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10 minut , potem zredukowałem aż zgęstniał.
    Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.

Komentarze do przepisu (14)

Ewaaa 17 czerwca 2014
super ! nie tylko pysznie, ale jak pięknie !
Konto usunięte 17 czerwca 2014
bardzo lubię kalafiora, a podany w ten sposób, tylko Arek nie wiem, który przepis Wasz jest ten... Czytaj całość »
bardzo lubię kalafiora, a podany w ten sposób, tylko Arek nie wiem, który przepis Wasz jest ten najlepszy:))))pozdrawiam serdecznie i serwujcie tutaj nam co raz to lepsze rarytasy:)
pysznie-zdrowo-kolorowo 17 czerwca 2014
Pycha, uwielbiam takie połączenia:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • średniej wielkości kalafior
  • 350-400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Na sos:
  • 3 pomidory malinowe
  • papryczka chilli
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz
Składniki