Zapiekany bakłażan

Przepis dnia 2019-01-14
Zapiekany bakłażan
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Zapiekany bakłażan z pesto, pomidorkami i mozzarellą czyli właściwie pizza na spodzie z bakłażana

Składniki

  • 2 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
  • 2 łyżki pesto
  • do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę, natrzeć obficie oliwą, posolić i posypać ziołami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią ( ok 20 minut).

  2. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na każdej połówce kilka przekrojonych na pół pomidorków, kilka kuleczek mozzarelli i rozprowadzić po pół łyżeczki pesto. Wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 05 stycznia 2019
Super, pyszny bakłażan ze smacznymi dodatkami :)
Składniki
  • 2 bakłażany
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół włoaskich ( oregano, bazylia, suszony czosnek, papryczka)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mini mozzarelli ( 1 kulka)
  • 2 łyżki pesto
  • do posypania natka pietruszki ( lub bazylia)
Składniki