Zapiekanki sowy

Zapiekanki sowy
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Takie zapiekanki nie tylko uroczo wyglądają, ale też i pysznie smakują. Dzięki nim niejadki z chęcią zjedzą obiad w tym porcję warzyw.

Składniki

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 250 g różyczek brokułu
  • szalotka
  • plasterek surowego wędzonego baleronu wieprzowego lub odrobina oleju albo masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 42%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Obrane marchewki kroimy karbowanym nożem na plasterki. Marchewki i różyczki brokułu gotujemy na parze.

    Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę baleron, jeśli jest chudy podlewamy odrobiną oleju. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę i smażymy, aż się zeszkli.

    Następnie dokładamy warzywa, zalewamy śmietanką i dusimy chwilę, aż śmietanka się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

    Warzywa przekładamy do okrągłych naczynek do zapiekania.

    Z ciasta francuskiego wycinamy koła o średnicy takiej samej jak naczynka do zapiekania (moje mają 12 cm). Za pomocą kieliszka wycinamy oczy, źrenice wycinamy np. za pomocą tylki, "uszy" i łapki wycinamy za pomocą małej foremki w kształcie serduszka. Serduszka na "uszy" przycinamy, a serduszka na łapki nacinamy, tak by powstały pazurki.

    Ostrym nożem robimy nacięcia tak by powstały skrzydła, na brzuszku sowy robimy kilka nacięć, by przypominały pióra.

    Tak przygotowane ciasto francuskie układamy na warzywach.

    Zapiekanki wstawiamy do pieca nagrzanego do 200-210 stopni C i pieczemy przez 15 minut.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 05 lutego 2018
wyglada smakowicie ale tez troche strasznie przez ta paszcze:) pozdrawiam
FoodSafari 05 lutego 2018
;) No teraz się przyjrzałam i rzeczywiście mi wyszła trochę "trupio-sówka"
fafiatko 05 lutego 2018
hahaha :p
znowu nie moge wejsc w powiadomienia :(
Składniki
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 marchewki
  • 250 g różyczek brokułu
  • szalotka
  • plasterek surowego wędzonego baleronu wieprzowego lub odrobina oleju albo masła
  • 150 ml słodkiej śmietanki 42%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Składniki