Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa

Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Właściwie to farsz do pierogów ruskich z dodatkiem jajek i dymki. Kiedy nie mam czasu na lepienie pierogów, ale wielką ochotę na ich domową wersję, ta zapiekanka jest dobrym kompromisem.

Składniki

  • Ziemniaki duże 8 szt.
  • Twaróg 400 g
  • Cebula 1 szt.
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Dymka 1 pęczek
  • Jajka 2 szt.
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.

  2. Twaróg również przecisnąć przez praskę.

  3. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć do lekkiego zrumienienia na oleju.

  4. Dymkę umyć, osuszyć i posiekać.

  5. Ziemniaki, twaróg, cebulę, dymkę, jajka, sól i pierz wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy.

  6. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza.

  7. Świetnie smakuje z kwaśnym mlekiem.

Składniki
  • Ziemniaki duże 8 szt.
  • Twaróg 400 g
  • Cebula 1 szt.
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Dymka 1 pęczek
  • Jajka 2 szt.
  • Sól 1,5 łyżeczki
  • Pieprz
Składniki