Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna i niedroga zapiekanka jarska. Choć bez mięsa zaspokoi głód:)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Ziemniaki obieramy, opłukujemy, osuszamy i kroimy w plastry. Ząbki czosnku również obieramy, także kroimy w plasterki i razem z ziemniakami dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając /ziemniaki mogą przywierać do dna/ ok. 15 min.
Por dokładnie oczyszczamy, kroimy, przelewamy na sicie wrzątkiem i odsączamy. Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy serek twarogowy /może być smakowy/,odsączony por, doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie/ i dokładanie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na jego dno przekładamy masę jajeczo-twarogowo-porową a na nią przekładamy /delikatnie układając i wyrównując/ ziemniaki z czosnkiem i resztą mleka w którym się gotowały. Całość posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 25 min.