Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z kiełbasą i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Prosta i szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce.

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 garście makaronu kolanka
  • 2 kiełbasy śląskie
  • opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka)
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 dag sera żółtego
  • Sos:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Warzywa gotujemy na półmiękko.
    Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy sosem i posypujemy startym serem. Całość zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 20 stycznia 2014
ekonomiczna, sycąca i pyszna :)
Konto usunięte 21 stycznia 2014
Trzeba wyprobowac :)
grin-porsze 21 stycznia 2014
hmmmm... sama nie wiem- albo robię zapiekanki z ziemniaków albo z makaronu ale nigdy razem tego nie łączyłam...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 ziemniaki
  • 2 garście makaronu kolanka
  • 2 kiełbasy śląskie
  • opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka)
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 5 dag sera żółtego
  • Sos:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka
Składniki