Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana

Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ori
Zapiekanka dla miłośników ziemniaków, kapusty kiszonej i pieczarek.

Składniki

  • ziemniaki- 8 dużych
  • kapusta kiszona- 30 dag
  • pieczarki- wg uznania
  • jajko
  • jogurt naturalny- mały
  • garść startego wyrazistego w smaku sera żółtego
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • odrobina oleju i masła klarowanego

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotuj w łupinach najlepiej rano i odstaw do wystygnięcia.

  2. Podsmaż pieczarki pokrojone w talarki (ja lubię grube), przełóż je do miski, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę (może być gruba), dodaj odciśniętą kapustę kiszoną, wrzuć kilka listków laurowych i kulek ziela, przemieszaj, przesmaż chwilę, potem wyjmij ziele i liście. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem klarowanym, wyłóż dno plastrami ziemniaków, posyp przyprawami, na to kapusta, na nią pieczarki, potem warstwa ziemniaków.
    Górna warstwa to powinny być ziemniaki. Polej je jogurtem wymieszanym z jajkiem i przyprawą do ziemniaków oraz serem żółtym (możesz też nie dawać teraz sera, lecz posypać zapiekankę tuż przed podaniem).
    Do piekarnika 180 stopni na 30 minut aż wierzch się zezłoci.
    Uwaga: wersja mięsna to dodatek plastrów kiełbasy na kapuście.
    Pychota! Idealna na zimowe dni.

Składniki
  • ziemniaki- 8 dużych
  • kapusta kiszona- 30 dag
  • pieczarki- wg uznania
  • jajko
  • jogurt naturalny- mały
  • garść startego wyrazistego w smaku sera żółtego
  • cebula
  • przyprawy: pieprz, sól, przyprawa do ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie
  • odrobina oleju i masła klarowanego
Składniki