Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z mięsem mielonym to świetny przepis na smaczny i sycący obiad. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Zapiekanka: 650 gramów dyni (po obraniu, najlepsza Hokkaido)
  • 800 gramów ziemniaków (po obraniu)
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • Przyprawy np.: czosnek, oregano, bazylia, suszone pomidory, suszona papryka
  • Sos beszamelowy: 500 mililitrów mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. Sos beszamelowy:

    • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
    • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową

  2. Zapiekanka:

    • Ziemniaki oraz dynię obieramy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć szatkownicy)
    • Pokrojona dynię oraz ziemniaki umieszczamy w osobnych misach, do każdej dodajemy dwie łyżki oleju oraz sól, mieszamy
    • Cebulę kroimy w drobną kostkę
    • Mięso mielone podsmażamy razem z cebulką przez kilka minut, doprawiamy ulubionymi przyprawami
    • Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków następnie połowę dyni, mięso mielone z cebulką i polewamy połową sosu beszamelowego
    • Następnie nakładamy pozostałą ilość ziemniaków i dyni, z wierzchu układamy plasterki sera żółtego
    • Tak przegotowaną zapiekankę polewamy pozostałą częścią sosu beszamelowego
    • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 35 minut

Składniki
  • Zapiekanka: 650 gramów dyni (po obraniu, najlepsza Hokkaido)
  • 800 gramów ziemniaków (po obraniu)
  • 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego (łopatka lub szynka)
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • Przyprawy np.: czosnek, oregano, bazylia, suszone pomidory, suszona papryka
  • Sos beszamelowy: 500 mililitrów mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki