Zapiekanka ziemniaczano- cebulowa.

Zapiekanka  ziemniaczano-  cebulowa.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Puszysta zapiekanka ziemiaczana w jajecznej zalewie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieram i tnę na plasterki. Płuczę. Cebulę też tnę na plasterki. W żaroodpornym naczyniu układam plasterki ziemniaków naprzemian z cebulą.

  2. W misce mieszam śmietanę , 3 jajka i połowę mleka. Dodaję przyprawy i zalewam ziemniaki . Piekę ok. 40 minut w tem. 170 stopni.

  3. Resztę mleka mieszam z 3 jajkami i potartym serem. Wyciągam zapiekankę z piekarnika , zalewam i piekę jeszcze 20 minut. Ziemniaki mam cieńko pokrojone w plasterki ,aby dobrze się upiekły.

Składniki
Składniki