Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w tej wersji jest pachnąca, kremowa i przepyszna.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1300
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 59
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki (możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach na plasterki). Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wodę solimy i gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pora w cienkie krążki, wędlinę w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Gdy cebula się zarumieni zdejmujemy z ognia.
BESZAMEL: W garnku rozpuszczamy 2-3 łyżki masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy aż powstanie gładka masa. Dodajemy szczyptę startej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu.
Wlewamy szklankę mleka, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszamy aż beszamel się zagęści. Odstawiamy.
Na tarce o grubszych oczkach ścieramy ser żółty i zabieramy się do składania zapiekanki.
Foremkę smarujemy masłem. Produkty układamy warstwami - po kolei: - ziemniaki, - cienka warstwa beszamelu, - cebulka z porem i wędliną, - ser żółty,
I w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wierzch posypujemy startym serem.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 40 min - do momentu, aż ser się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 10 min, żeby składniki się związały.
Kroimy na kawałki i układamy na talerzach. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)