Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to prosta zapiekanka z ziemniaków z pieczarkami i sosem beszamelowym. W sam raz na obiad.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki ugotować do miękkości. Następnie pokroić w plastry. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem (10 g). Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Szczypiorek i czosnek drobno posiekać. Cebulkę zeszklić na maśle, a następnie podsmażyć pieczarki i poczekać, aż odparuje z nich woda. Następnie dodać do nich szczypiorek i czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki poukładać równomiernie w wysmarowanym masłem naczyniu (1 warstwa). Następnie rozłożyć pieczarki i na górę ziemniaki. Posypać suszonym tymiankiem.
Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i lekko podsmażyć. Całość rozprowadzić mlekiem. Pogotować przez około 2-3 minuty i zestawić z palnika. Na koniec dodać żółtka, a sosu nie gotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać starty ser. Sos wylać na wierzch. Zapiekankę piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po 20 minutach pieczenia rozłożyć jeszcze na wierzchu plastry sera i zapiec.
Zapiekanka jest gotowa. Smacznego:)