Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą

Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kitka80
Zapiekanka ziemniaczana z mortadelą - szybko, tanio, smacznie.

Składniki

  • ziemniaki: 0.5 kilograma
  • mortadela: 0.5 kilograma
  • marchewka: 2 sztuki
  • cebula: 2 sztuki
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • pomidor: 2 sztuki
  • przyprawa do ziemniaków: 1 szczypta
  • pieprz czarny mielony: 1 szczypta
  • sól: 1 szczypta
  • czosnek mielony: 1 szczypta
  • ser żółty: 6 plastrów

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotowe wyciągnąć i pokroić w plasterki. Mortadelę kroimy w półplasterki. Cebulę w piórka. Pietruszkę i koperek siekamy. Pomidora w plasterki natomiast marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem a następnie układamy ziemniaki, przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, cebulę, mortadelę, pomidor, marchewkę.Przyprawiamy do smaku i posypujemy zieleninką. Przykrywamy ponownie ziemniaczkami i przyprawiamy do smaku. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego. Całość zapiekamy ok 30 min w temp. 180'C. Smacznego !!

Składniki
  • ziemniaki: 0.5 kilograma
  • mortadela: 0.5 kilograma
  • marchewka: 2 sztuki
  • cebula: 2 sztuki
  • pęczek pietruszki
  • pęczek koperku
  • pomidor: 2 sztuki
  • przyprawa do ziemniaków: 1 szczypta
  • pieprz czarny mielony: 1 szczypta
  • sól: 1 szczypta
  • czosnek mielony: 1 szczypta
  • ser żółty: 6 plastrów
Składniki