Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ola1984
Pożywna zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami to idealny pomysł na obiad jeśli nie macie czasu na długie gotowanie ;) Z powodzeniem możecie przygotować ją jako posiłek na dwa dni lub wykorzystać np. ziemniaki, które zostały z obiadu ;) Świetnie smakuje po odgrzaniu, kiedy smaki fajnie się przegryzą :) Będzie pysznie i do syta ;) Idealne jesienno-zimowe danie...

Składniki

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 500 g chudego mięsa mielonego np. od szynki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • Dodatkowo:
  • 250 g żółtego sera np. gouda

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i pokroić na plasterki. Na patelni na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i posiekany czosnek. Smażyć przez chwilę, aż pieczarki nabiorą złocistego koloru. Dodać mięso mielone, koncentrat, zioła, paprykę, sól i pieprz. Przesmażyć kilka minut.

  2. Beszamel: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć zestawić rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, gałką i wymieszać.

  3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki ziemniaków polać beszamelem, posypać startym serem, ułożyć warstwę mięsa z pieczarkami i ponownie plastry ziemniaków. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę ziemniaków polać beszamelem i posypać serem. Zapiekankę zapiekać przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Kroić po lekkim przestudzeniu.

Składniki
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 500 g chudego mięsa mielonego np. od szynki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól (do smaku)
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • Dodatkowo:
  • 250 g żółtego sera np. gouda
Składniki