Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
W większości dań, zamieszczanych na naszym blogu, to sposoby na nie marnowanie produktów. Chcemy na maksa wykorzystać w naszej kuchni wszystkie tricki, by jak najmniej wyrzucać. Reaktywacja jest cudowna.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 500 łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
  • parmezan wiórki
  • mozzarella starta
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm. Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem.

    Mięso mielimy na średnich oczkach.

    Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się.

    W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki.

    Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 10 min.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 16 maja 2018
Pyszne!
bryssska 16 maja 2018
Uwielbiam takie, musi być pyszna ;-)))
Fram 16 maja 2018
spox, wjeżdża na najbliższy rodzinny obiad ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 500 łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju do smażenia cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami
  • parmezan wiórki
  • mozzarella starta
  • sól, pieprz
Składniki