Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i boczkiem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
niskobudżetowy, szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny obiad :-)

Składniki

  • ziemniaki 50-60 dag
  • cebula 1 duża
  • czosnek 1
  • boczek wędzony 15 dag
  • ser żółty 15 dag
  • kiszona kapusta 30 dag
  • jajko 2
  • jogurt naturalny (u mnie grecki) 15 dag
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy obrać, umyć pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, odcedzić i posypać pieprzem.
    Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na małym ogniu na szklisty kolor, pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Przełożyć do miseczki. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na patelni na złoty kolor. Odłozyć do miseczki. Kiszoną kapustę odcisnąć, pokroić, przesmażyć krótko na na tej samej patelni, na której smażony był boczek, dodać sól, pieprz, majeranek i paprykę, wymieszać i dusić ok. 5min. na małym ogniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do naczynia wlać jogurt, wbić jajka, dodać pieprz oraz sól i zmiksować albo roztrzepać widelcem.
    Do naczynia żaroodpornego wykładać warstwami: ziemniaki-kapusta-cebula z czosnkiem-boczek-ser żółty-ziemniaki-kapusta-boczek-cebula z czosnkiem-ser żółty-ziemniaki.

  2. Zalać jajeczna masą, przykryć pokrywką i piec ok. 30-35 min. w temp. 200 st. C.

  3. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (8)

GREGORHSPEED 29 listopada 2016
Przepysznie <3 Polskie, moje, smaki <3 Chętnie bym wszamał porcję <3
marika86 29 listopada 2016
Uwielbiam zapiekanki.Super!!!
Docherro 30 listopada 2016
Ależ wspaniałości,pycha....:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 50-60 dag
  • cebula 1 duża
  • czosnek 1
  • boczek wędzony 15 dag
  • ser żółty 15 dag
  • kiszona kapusta 30 dag
  • jajko 2
  • jogurt naturalny (u mnie grecki) 15 dag
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
Składniki