Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą kiszoną i boczkiem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: wjosna
Pyszna i tania zapiekanka ziemniaków, kapusty kiszonej z dodatkiem boczku i śmietany

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory (białe części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 200 ml mleka
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar)
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki ( najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym).

    Zagotować wodę w garnku, wrzucić ziemniaki i podgotować ok 4 minut, odsączyć na durszlaku, przełożyć na duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, obsuszyć.

  2. Pora pokroić w plasterki, czosnek posiekać, boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać pora, smażyć aż por lekko zmięknie, odsunąć go na bok patelni i wyłożyć boczek, podsmażyć aż boczek wytopi tłuszcz, zmieszać z porami, dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.

  3. Na patelnię wlać mleko i śmietanę, zamieszać, doprawić solą i pieprzem.

    Kapustę odsączyć i drobno posiekać.

  4. Wysmarować formę do pieczenia masłem, na dno wyłożyć warstwę ziemniaków, resztę ziemniaków zalać mieszanką w patelni i dodać kapustę i ser, wymieszać, przełożyć na ziemniaki do formy, wygładzić wierzch i położyć na wierzchu kawałki masła.

    Piec 1 godzinę w 180 stopniach.

    Podawać z lekką sałatą.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 maja
Pyszności :)
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory (białe części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 200 ml mleka
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 150 g sera żółtego dobrze rozpuszczającego się (np cheddar)
  • sól, pieprz
  • masło do smarowania formy
Składniki