Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepyszna i syta zapiekanka.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 100 g brukselki
  • 2 pomidory
  • 100 g grzybów shimeji
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 100 g startego sera bursztyn
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka przyprawy zatar
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy na plastry.
    Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
    Pomidory sparzamy obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.
    Kalafior gotujemy, studzimy, blendujemy, mieszamy z jajkiem, śmietaną i serem.
    Brukselkę gotujemy do miękkości.
    W naczyniu układamy połowę ziemniaków, przykrywamy mięsem, na to pozostałe ziemniaki.
    Przykrywamy kołderką z kalafiorowego puree, układamy pomidory, brukselkę i grzyby.
    Zapiekamy 90 min. w 180°C, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 10 min. W tej samej temperaturze.

Składniki
  • 600 g ziemniaków
  • 100 g brukselki
  • 2 pomidory
  • 100 g grzybów shimeji
  • 200 g różyczek kalafiora
  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 100 g startego sera bursztyn
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka przyprawy zatar
  • sól, pieprz
Składniki