Zapiekanka ziemniaczana

Przepis dnia 2009-05-21
Zapiekanka ziemniaczana
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Zapach czosnku i zapiekanego sera mnie osobiście powala:)

Składniki

  • 4 duże ugotowane ziemniaki
  • 2 suche kiełbasy lub 4 duże plastry boczku
  • 2 średnie cebule
  • 8 łyżek śmietany do sosu
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 2-4 ząbki czosnku (zależy od upodobań)
  • Ser żółty do posypania
  • odrobina masła do posmarowania naczynia

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą masła. Układamy po kolei: ziemniaki pokrojone w plastry, na to kiełbasę lub boczek, cebulę. Całość zalewamy sosem zrobionym ze śmietany, czosnku i koperku. Posypujemy dużą ilością sera żółtego i zapiekamy:)

Komentarze do przepisu (7)

dorota1311 18 maja 2009
mmmmmm pycha :) ja też czuję sie powalona :)
Tosca 21 maja 2009
Ser i owszem, kartofelki, kiełbaska, ale czosnek to w moim domu rzecz absolutnie zakazana!!! Nie znosze go , jak... Czytaj całość »
Ser i owszem, kartofelki, kiełbaska, ale czosnek to w moim domu rzecz absolutnie zakazana!!! Nie znosze go , jak wampir! Szczególnie teraz, kiedy jestem w ciąży, od razu reaguję mdłościami...
888Gosiaczek888 31 maja 2009
Kogo to obchodzi, na co ktoś reaguje mdłościami?? Myślałam że ciąża to stan błogosławiony a nie... Czytaj całość »
Kogo to obchodzi, na co ktoś reaguje mdłościami?? Myślałam że ciąża to stan błogosławiony a nie hipochondria!!! Tutaj powinno się chyba komentowac potrawy a nie osobiste odlegliwości, prawda??
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 duże ugotowane ziemniaki
  • 2 suche kiełbasy lub 4 duże plastry boczku
  • 2 średnie cebule
  • 8 łyżek śmietany do sosu
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 2-4 ząbki czosnku (zależy od upodobań)
  • Ser żółty do posypania
  • odrobina masła do posmarowania naczynia
Składniki