Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zapiekanka ziemniaczana , z nutką chrupkości ogórka.
Polecam.
Odsłon: 691
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36126
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 195
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 341
Polecam.
Odsłon: 691
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36126
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 195
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 341
Składniki
Składniki na naczynie żaroodporne 30cm / 18 cm Ziemniaki obieram i całe bez krojenia na mniejsze części gotuję w osolonej wodzie do miękkości . Gotowe ziemniaki odlewam i studzę . Na patelni z odrobiną oleju podsmażam cebulę pokrojoną w grubszą kostkę oraz drobno pokrojony czosnek . Następnie dodaje mięso mielone oraz pieczarki obrane i pokrojone w drobne kawałki . Mieszam aby nie powstał kotlet ;) Doprawiam solą oraz pieprzem i ziarenkami smaku i smażę około 10 minut . Śmietanę rozbijam w 2 szklankach wrzącej wody . Następnie dodaję ser oraz szczyptę soli i pieprzu . Na koniec dodaję 1 łyżkę mąki , którą wcześniej rozrabiam w 1/4 zimnej wody . Składamy: Dno naczynia spryskuję lub smaruję olejem . posypuję solą oraz pieprzem . Połowę ziemniaków staram się kroić w plasterki i wykładać nimi dno . Następnie układam plastry sera , które spoją nam ziemniaki . Na ser wykładam farsz mięsny . Na farsz układam pokrojone w plastry pomidory ( ze skórką ) , oraz posypuję ogórkami pokrojonymi w kostkę . Ponownie układam plastry sera , które scalą nam nasze składniki . Na naszą układankę kroję i układam resztę ziemniaków . Na wierzch układam dość grubo sera i całość polewam serową śmietaną i zamykam naczynie żaroodporne .
Tak przygotowaną zapiekankę, wstawiam do piekarnika na około 200 stopni i zapiekam około 40 minut * Jeżeli ktoś życzy sobie bardziej przypieczoną górę , przykrywkę należy zdjąć około 10 minut przed końcem pieczenia . * Jeżeli lubimy sos serowy w większej ilości , można przyrządzić go dodatkowo w osobnym garnku i po nałożeniu zapiekani na talerz polać ją gorącym sosem . * Zapiekankę można również zrobić w blaszce a następnie zakryć folią aluminiową .