Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka ziemniaczana"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzewać olej i partiami wrzucać ziemniaki. Smażyć po 6-8 minut. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Żaroodporną formę (25x39 cm) posmarować olejem. U
łożyć w niej zrumienione plasterki ziemniaków. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut. 2Plasterki boczku wysmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w plastry. Ser grubo zetrzeć na tarce. Odłożyć 1 gałązkę majeranku, od reszty poodrywać listki. Formę z zapiekanką wyjąć z piekarnika, na ziemniakach rozłożyć boczek, cebulę i pomidory. Posypać solą, pieprzem, startym serem i połową majeranku.
Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Gotową zapiekankę posypać listkami majeranku. Przed podaniem udekorować odłożoną gałązką majeranku.
Czas przygotowania: 50 minutŹródło: Życie na gorąco