Zapiekanka ze Szpinakiem i Szynką pod serową pierzynką

Zapiekanka ze Szpinakiem i Szynką  pod serową pierzynką
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Szpinak, zdrowy smaczny i odżywczy. Do tego kruche ciasto, szynka pomidor i ..................................... spróbujcie sami. Łatwe dość szybkie zachwyci nawet przeciwników zielonych liści ( mój mąż jak nigdy sięgnął po ten przysmak).

Składniki

  • 1,2 szkl. mąki przennej
  • 1/2 do 1 szklanki mleka
  • 100 gram schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 0.75 kg szpinaku może być mrożony
  • 20 dag szynki ( wędlina)
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 gram sera żółtego np. gouda
  • sól, czarny pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z solą proszkiem do pieczenia, dodać starte na drobnej tarce masło, wyrobić ciasto wlewając stopniowo mleko.
    Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 15-20 min do lodówki.

    W międzyczasie posiekać drobno cebulę i podsmażam na niewielkiej ilości masła. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli.
    Gdy cebula będzie złocista wrzucamy posiekany, bądź mrożony szpinak.
    Wszystko mieszamy dusimy aż odparuje nadmiar wody.

    Formę do tarty wylepiamy wcześniej schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 min.

    Szynkę kroimy w paski, bądź kostkę, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Na podpieczony spód wykładamy szpinak, następnie posypujemy pokrojoną szynką, układamy plasterki pomidorów i wszystko posypujemy obficie startym serem.
    Pieczemy całość ok. 15-20 min w temp. 180C aż ser się rozpuści i zrumieni.
    Najlepiej smakuje na ciepło, aczkolwiek na zimno też jest pyszne.

Składniki
  • 1,2 szkl. mąki przennej
  • 1/2 do 1 szklanki mleka
  • 100 gram schłodzonego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Farsz:
  • 0.75 kg szpinaku może być mrożony
  • 20 dag szynki ( wędlina)
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 gram sera żółtego np. gouda
  • sól, czarny pieprz
  • masło do smażenia
Składniki