Zapiekanka z zupek chińskich

Zapiekanka z zupek chińskich
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Wiem. To niezdrowe, ale myślę, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić. Ja zrobiłam, bo zaciekawił mnie przepis. Znalazłam go, na jednej z grup kulinarnych. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginalnym przepisie, była kukurydza. Majonez też częściowo wymieniłam na jogurt. Jeśli nie lubicie kaparów, to dodajcie kukurydzę. W przepisie była cała puszka, ale myślę że połowa wystarczy.

Składniki

  • 3 zupki chińskie
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 g. żółtego sera

Przygotowanie

  1. Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą,
    pieprzem i papryką.
    Usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Ser zetrzeć na tarce, o grubych oczkach.
    Makaron pokruszyć, wrzucić do miski, lub garnka. Dodać przyprawy i zalać wrzątkiem.
    Kiedy zmięknie, odcedzić jeśli jest za dużo wody.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

  2. Dodać podsmażone piersi, pokrojoną w kostkę paprykę i kapary.
    Następnie dodać jogurt, majonez i połowę utartego sera.

  3. Wszystko razem wymieszać. Wierzch posypać, pozostałym serem.

  4. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

klaudia11098 19 czerwca
Bardzo dobra i szybka zapiekanka :)
Składniki
  • 3 zupki chińskie
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 250 g. żółtego sera
Składniki