Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka z ziemniaków w śmietanie, czyli gratin ziemniaczane, poleca się na obiad lub ciepłą kolację. Zapiekanka może być dodatkiem do wykwintnego drugiego dania, ale my lubimy kuchnię prostą, smaczną i bez przesadnych komplikacji, więc u nas pyszne ziemniaczane gratin stanowi podstawę obiadu. Do tego wystarczy podać zestaw warzywny – surówkę, kiszonkę oraz dowolną jarzynkę na ciepło – i już można serwować sycący obiad.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 46
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 46
Składniki
Masło przyda się do natłuszczenia naczynia, jeśli będziesz przekładać składniki zapiekanki do specjalnej formy do zapiekania (jak sugeruje przepis, na którym się oparłam). Ale ja lubię ułatwiać sobie życie, a nie utrudniać – o ile tylko się da. Więc od początku całą zapiekankę przygotowuję w jednym naczyniu. Takim, które można postawić na gazie i potem wstawić do piekarnika – czyli bez plastikowych elementów. Ja zwykle używam głębokiej patelni z odpinaną rączką.
Włącz piekarnik – ustaw temperaturę na 200 stopni, grzanie – góra i dół. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki, ok. 2-3 mm grubości. Ja kroję ziemniaki na naszej szatkownicy do kapusty – uzyskane talarki są idealne, tylko trzeba uważać na palce.
Śmietankę, mleko, musztardę, gałkę muszkatołową i sól umieść w głębokiej patelni czy też rondlu. Pamiętaj, naczynie nie może zawierać plastikowych elementów.
Wymieszaj wszystko rózgą i przygotuj sos, zagotowując składniki i mieszając od czasu do czasu.
Do naczynia z sosem dodaj plasterki ziemniaków i gotuj całość na niewielkim ogniu przez jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj delikatnie.
Naczynie z ziemniakami w śmietanie wstaw do gorącego piekarnika. Piecz potrawę bez przykrycia przez około 30 minut, aż ziemniaczki pięknie się zrumienią i będą zupełnie miękkie.
Podając gratin ziemniaczane na stół, warto posypać je dowolną zieleniną – natką pietruszki, koperkiem czy też dzikimi ziołami.
Użyłam natki, bo dzikie zioła jeszcze są w uśpieniu po zimie. O wiele chętniej użyłabym świeżutkiej, młodej gwiazdnicy lub młodych listków podagrycznika. A to już wkrótce będzie możliwe!
I to by było na tyle, zapiekanka z ziemniaków w śmietanie jest gotowa i można podawać. Smacznego!