Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na obiad, albo kolację.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 101
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Dodać przyprawy gyros, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Potem usmażyć na tłuszczu.Odstawić do przestygnięcia.
Ziemniaki, obrać i pokroić w plastry. Ugotować na pół twardo w osolonej wodzie.Odcedzić i ostudzić.
Marchewkę ugotować z solą i odrobiną mleka, lecz nie rozgotować. Pokroić w plasterki.
Na sos, rozmieszać zupę w proszku ze śmietaną. Można rozrzedzić odrobiną mleka.
Ser zetrzeć na tarce.
Naczynie żaroodporne,posmarować masłem i posypać tarta bułką. Wyłożyć warstwę z połowy ziemniaków. Posypać przyprawami do zapiekanek. Wyłożyć warstwę z marchewki. Wyłożyć warstwę mięsa, resztę ziemniaków. Polać sosem.
Posypać serem, potem bułką tartą.Włożyć liście laurowe. Piec w nagrzanym piekarniku w 180* ok. 50 min.Uważać, żeby górę nie przypalić, można pod koniec przykryć folią aluminiową.
Można danie udekorować różyczkami z marchewki i pietruszki.