Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z ziemniakami, marchewką i boczkiem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 148
Składniki
Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki. Gotować przez około 12 minut w osolonym wrzątku. Starannie odcedzić.
Na smalcu przesmażyć pokrojony boczek, po chwili wrzucić posiekaną cebulę. Kilka minut smażyć, mieszając.
W żarodopornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, następnie boczku i znów ziemniaków. Ostatnią warstwę niech stanowią ziemniaki z marchewką. Każdą warstwę posypywać solą, pieprzem, papryką i imbirem.
Całość zalać jajkami dobrze zmieszanymi ze śmietaną, posypać startym serem. Piec 30-40 minut w temp. 190°C.
ok. 70 minut
Zapiekanka będzie się pięknie prezentować, jeśli przystroimy ją gałązkami świeżych ziół. Pasują do niej rozmaryn, majeranek lub tymianek.Źródło: Twoje Imperium