Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszna zapiekankę ziemniaczaną

Składniki

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 100ml śmietanki
  • koncentrat pomidorowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 8 średnich ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy kilka minut, aż mięso będzie dobrze usmażone. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz gałka muszkatołową i dodajemy przecier pomidorowy.

    Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić i zrobić puree ( ziemniaki utłuc z dodatkiem masła i mleka ).

  2. Do podsmażonego mięsa dodajemy śmietankę wszystko doprawiamy do smaku (można dodać odrobinę ostrej papryki jest).

    W naczyniu żaroodpornym spód smarujemy masłem i wykładamy warstwami puree z ziemniaków, mięso i ponownie puree z ziemniaków. Na koniec posypujemy tartym żółtym serem.

    Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut lub do zarumienienia się sera.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 24 stycznia
Super zapiekanka.
Gratuluje :-)
fafiatko 25 stycznia
Moglabym jesc codziennie!
KulinarnaChwila 26 stycznia
pyszotka:)
Składniki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 150 g sera żółtego tartego
  • 100ml śmietanki
  • koncentrat pomidorowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 8 średnich ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • łyżka masła
Składniki