Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, zagotować wodę i gotować ziemniaki ok 4 minut, odłożyć na sitko, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Następnie wyłożyć na czystą ściereczkę i odstawić do wyschnięcia.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i posolić wydrążone, odstawić na 15 minut a następnie wytrzeć z wody i pokroić w kostkę.
Cebulę przekroić na pół a potem na cienkie prążki. Czosnek posiekać.
W misce zmieszać cukinię z serem, dodać czosnek i cebulę oraz zioła i trochę soli, polać łyżką oliwy i wymieszać.
Na dno naczynia wylać łyżkę oliwy, położyć ziemniaki, polać łyżką oliwy popieprzyć i posolić.
Na to wyłożyć cukinię, a na wierzch grube plastry pomidorów - które na koniec posolić i posypać oregano, polać resztą oliwy.
Przykryć naczynie przykrywką albo folią aluminiową, piec w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem a następnie 30 minut odkryte.
Komentarze do przepisu (1)