Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: HabibiChi
Bardzo pożywna rozpływająca się w ustach zapiekanka z ziemniakami ,boczkiem, cebulką i serem.

Składniki

  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie surowego boczku
  • 250 g sera żółtego
  • 1/2 papryki żółtej oraz 1/2 papryki czerwonej
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 20 min w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy ziemniaki następnie plastry boczku, na połowie pokrojoną cebulkę na drugiej paprykę oraz starty ser. Układamy tak dwa razy i 3 warstwa to ziemniaczki.

  2. W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy make, oraz mleko i energicznie mieszamy trzepaczką. Gotujemy do momentu aż mleko osiągnie tak wysoką temperaturę że sos zacznie gęstnieć. Przyprawiamy wg gustu solą, pieprzem oraz gałką. Zalewamy zapiekankę sosem i posypujemy serem.

  3. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na termoobiegu przez 10 minut. Następnie przez 15 minut bez termoobiegu. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem. Zanim zapiekankę pokroimy odstawiamy ją na 10 minut.

Składniki
  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie surowego boczku
  • 250 g sera żółtego
  • 1/2 papryki żółtej oraz 1/2 papryki czerwonej
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz
  • szczypiorek
Składniki