Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z wołowiną i talarkami z polenty"
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 180
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14869
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 516
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 180
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 124
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14869
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 51
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 86
Składniki
Na talarki z polenty zagotuj mleko ze szklanką wody. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, mieszając. Pod koniec dodaj ser i oregano.
Do polenty dodaj purée z ziemniaków i mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj i zagnieć ciasto (2-3 minuty). Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm na podsypanej mąką desce i wstaw do lodówki na 60 minut.
Rozgrzej olej w rondlu. Posiekaj warzywa. Najpierw podsmaż cebulę (2 minuty), potem dodaj marchewkę, selera i czosnek. Smaż 2-3 minuty, po czym odłóż na bok i wyłóż na patelnię mięso. Dodaj wino i przecier. Zmniejsz ogień, przykryj, duś 45 minut. Na 15 minut przed końcem odkryj, dodaj podsmażone warzywa, fasolkę i oregano. Przypraw do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyjmij z lodówki polentę i wykrój z niej talarki. Ułóż je na wierzchu dania, tak aby zachodziły jeden na drugi. Wymieszaj śmietanę z serem, polej nią zapiekankę. Wstaw do piekarnika, piecz 20 minut.Źródło: Olivia