Zapiekanka z warzywami, makaronem i mozzarellą

Zapiekanka z warzywami, makaronem i mozzarellą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Carolina20
Pyszna, lekka i pożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację.

Składniki

  • 250 dag makaronu (rurki lub kokardki)
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella (2 sztuki)
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, zmielony czosnek
  • śmietana 18%
  • opakowanie warzyw na patelnię

Przygotowanie

  1. Warzywa rozpakowujemy i podsmażamy na patelni (na odrobinie rozgrzanego tłuszczu).

  2. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie (Al dente).

  3. Przygotowujemy naczynie żaroodporne poprzez posmarowanie go odrobiną oliwy z oliwek.

  4. Warzywa doprawiamy do smaku pieprzem, solą i vegetą.

  5. Przyprawione warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia. Na nie kładziemy ugotowany i odcedzony makaron.

  6. Ze śmietany zmielonego czosnku i pieprzu przygotowujemy sos (mieszamy ze sobą składniki), którym polewamy warzywa i makaron znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.

  7. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu.

  8. Pomidorki koktajlowe, płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na pół i również układamy na wierzchu.

  9. Zapiekankę posypujemy świeżą, pokrojoną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut rozgrzanego do 180 stopni.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 27 lutego 2018
Pycha!:)
Składniki
  • 250 dag makaronu (rurki lub kokardki)
  • pomidorki koktajlowe
  • mozzarella (2 sztuki)
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, vegeta, zmielony czosnek
  • śmietana 18%
  • opakowanie warzyw na patelnię
Składniki