Zapiekanka z warzyw i indyka.

Zapiekanka z warzyw i indyka.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: btylza
Doskonałe danie główne, lub przekąska na różnego rodzaju przyjęcia i spotkania towarzyskie. Połączenie mięsa drobiowego z warzywami.

Składniki

  • - 300 g wyfiletowanych piersi z indyka, ( może być kurczak)
  • - olej do smażenia, najlepiej rzepakowy,
  • - trochę soli morskiej i mielonego czarnego pieprzu,
  • - 1 cukinia,
  • - 1 mały strąk żółtej papryki,
  • - 1 mały por,
  • - trochę masła do wysmarowania formy,
  • - 50 ml bulionu warzywnego,
  • - 100 g creme fraiche ( może być świeża gęsta śmietanka),
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - kilka listków bazylii,

Przygotowanie

  1. - pokroić mięso na niewielkie kawałki,

    - na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim mięso z wszystkich stron i doprawić je solą i pieprzem,

    - pokroić cukinię na cienkie plasterki, paprykę na cienkie paseczki a pora na talarki,

    - formę do zapiekanek wysmarować masłem i ułożyć w niej kolejno połowę warzyw, mięso a następnie drugą połowę warzyw,

  2. - bulion wymieszać z płową creme fraiche,

    - czosnek obrać i przecisnąć przez praskę,

    - bazylię pokroić na cienkie paseczki,

    - czosnek i bazylię dodać do bulionu,

    - tak przygotowaną mieszanką polać zapiekankę

  3. - pozostałą część creme fraiche rozsmarować na zapiekance,

    - formę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 stopni,

    - zapiekać całość przez 20 minut,

    - podawać na gorąco,

Składniki
  • - 300 g wyfiletowanych piersi z indyka, ( może być kurczak)
  • - olej do smażenia, najlepiej rzepakowy,
  • - trochę soli morskiej i mielonego czarnego pieprzu,
  • - 1 cukinia,
  • - 1 mały strąk żółtej papryki,
  • - 1 mały por,
  • - trochę masła do wysmarowania formy,
  • - 50 ml bulionu warzywnego,
  • - 100 g creme fraiche ( może być świeża gęsta śmietanka),
  • - 1 ząbek czosnku,
  • - kilka listków bazylii,
Składniki