Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z salami, jarmużem i ricottą"
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1557
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 80
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1557
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 1274
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 71
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natłuść formę do pieczenia (najlepiej o pojemności ok. 1,25 l).
W garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do wrzątku jarmuż i gotuj ok. 2 minut. Odcedź i osusz na ręczniku papierowym.
Rozgrzej patelnię i podsmaż na niej pokrojone salami, często mieszając (2-3 minuty). Odłóż na bok, aby ostygło.
W dużej misce roztrzep jajka, dodaj ricottę, posiekane dymki i zblanszowany jarmuż. Wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wylej całość do przygotowanej formy. Posyp podsmażonym salami oraz startym serem.
Piecz 25-30 minut lub aż masa jajeczna się zetnie pośrodku i lekko zbrązowieje. Przed podaniem posyp koperkiem.Źródło: Olivia