Zapiekanka z pora i szynki

Zapiekanka z pora i szynki
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Jedno z najprostszych i szybkich dań na obiad lub ciepłą kolację. Pory w szynce zapiekane w sosie serowym. W niecałe pół godziny możemy przygotować pożywną i bardzo smaczną potrawę.

Składniki

  • 6 porów
  • 6 plastrów gotowanej szynki
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • 50 ml białego wina
  • 60 g sera gruyère
  • 60 g sera gouda
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Usunac ciemnozielona czesc i korzenie porów, kawalki gotowac w osolonej wrzacej wodzie przez 10 minut, odcedzic i osuszyc na sciereczce. Nastepnie zawinac pory w plastry szynki.

  2. W miedzyczasie przygotowac sos serowy. W rondelku podgrzac smietane, mascarpone i biale wino i mieszac do uzyskania gladkiego sosu. Dodac starty ser i mieszac, az sie roztopi w sosie. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
    Owiniete w szynke pory przelozyc do naczynia zaroodpornego, polac sosem serowym i ewentualnie posypac reszta tartego sera. Grillowac pod grillem na zloty kolor przez 5 minut.

  3. Podawac z ulubiona zielona salata.

Komentarze do przepisu (3)

kulinarnagosia 06 marca
Wyglądają bardzo zachęcająco :)
Futka 07 marca
Cudowna zapiekanka <3
Kubki smakowe pracują od samego patrzenia :D
fafiatko 08 marca
Idealna kompozycja!
Składniki
  • 6 porów
  • 6 plastrów gotowanej szynki
  • 100 ml śmietany
  • 2 łyżki mascarpone
  • 50 ml białego wina
  • 60 g sera gruyère
  • 60 g sera gouda
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki