Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka z mięsem mielonym i ziemniakami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 406
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 877
Składniki
Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj mięso, smaż 20 minut. Ziemniaki obierz, gotuj 15 minut w osolonej wodzie, ostudź. Pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem czosnkowym. Wyłóż połową ziemniaków, posyp tymiankiem, posmaruj połową musztardy. Na ziemniaki wyłóż mięso, posmaruj pozostałą musztardą, posyp startym serem, całość przykryj pozostałymi ziemniakami.
Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Zapiekaj w środkowej części piekarnika przez 50 minut.
Czas: około 1,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień