Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z mięsem i krem pomarańczowy"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Kalafior oraz brokuł oczyść, podziel na różyczki. Warzywa obgotuj oddzielnie w osolonej wodzie, odcedź. Odstaw.
Obierz i drobno pokrój cebulę. Rozgrzej olej i ją zeszklij. Włóż mielone mięso i, mieszając, smaż około 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, podlej wywarem i znów gotuj chwilę. Przypraw do smaku.
Gęsty mięsny sos przelej do naczynia żaroodpornego. Na nim ułóż różyczki brokuła i kalafiora. Na wierzchu połóż kleksy śmietany. Potrawę posyp bułką tartą. Wstaw do gorącego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia, posyp zapiekankę startym parmezanem albo pokruszonym serem pleśniowym.
4. Udekoruj listkami natki lub selera. Podaj z ziemniakami lub ryżem. Do przyrządzenia potrawy nadaje się także mięso z drobiu lub wołowe. Smaczna będzie także z dowolną kiełbasą.
Krem pomarańczowy z czekoladą: wsyp żelatynę do garnuszka, zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw na kilka minut. Kiedy namięknie, podgrzewaj, mieszając, aby się rozpuściła.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę i wymieszaj ze skórką startą z pomarańczy. Wlej sok z pomarańczy. Dodaj zimną żelatynę i wymieszaj. Białka ubij na sztywno z łyżeczką cukru (muszą być sztywne i lśniące), i połącz z masą.
Przełóż krem do pucharków. Wstaw do lodówki, aby całkowicie stężał. Przed podaniem każdą porcję posyp startą czekoladą. Udekoruj cząstkami pomarańczy. W ten sam sposób możesz przyrządzić krem z cytryn, ale wtedy musisz dodać więcej cukru.Źródło: Takie jest życie