Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z mięsem i bakłażanami"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14868
Polecam.
Odsłon: 451
Szybka i smaczna
Odsłon: 14868
Polecam.
Odsłon: 451
Składniki
8 porcji • : 40 min • pieczenie: 30 min • 493 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Plastry bakłażanów posól i odstaw na 30 minut. Osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej 1/4 szklanki oliwy na patelni, podsmaż cebulę, czosnek, oregano i kmin (5 minut). Dodaj mięso, smaż 3-4 minuty. Przypraw solą i pieprzem, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz 1/2 szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień, duś 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Potem odkryj i duś 5 minut, aby sos zgęstniał.
Natłuść oliwą okrągłą formę do pieczenia. Obsyp dno i boki połową bułki tartej. Wyłóż dno i boki plastrami bakłażana, tak aby zachodziły na siebie, a część zwieszała się poza boki (do przykrycia wierzchu).
Ułóż na bakłażanach warstwami mięsny sos i makaron. Przykryj je zwisającymi plastrami bakłażanów. Dociśnij i posyp resztą bułki tartej.
Wstaw do gorącego piekarnika (180 st. C). Piecz ok. 30 minut, następnie odstaw na 10 minut. Na wierzchu ułóż duży talerz, ostrożnie odwróć formę, aby zapiekanka wysunęła się na talerz. Podaj skropioną oliwą, posypaną serem typu parmezan i świeżą bazylią.Źródło: Olivia