Zapiekanka z mielonego w sosie słodko-kwaśnym

Zapiekanka z mielonego w sosie słodko-kwaśnym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Troszkę inna wersja zapiekanki :)

Składniki

  • Mięso mielone 500 g
  • Makaron penne 200 g
  • Sos słodko kwaśny
  • Papryka czerwona
  • Pieczarki 150 g
  • Ser tarty 150 g
  • Cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, pokrój w paski.Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.Warzywa wraz z pieczarkami przełóż na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię dołóż mięso mielone i smaż, aż będzie miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec połącz z sosem słodko-kwaśnym. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż makaron, a następnie mięso mielone wraz z sosem. Zapiekaj 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.10 minut przed końcem pieczenia posyp wierzch startym żółtym serem i zarumień.

Składniki
  • Mięso mielone 500 g
  • Makaron penne 200 g
  • Sos słodko kwaśny
  • Papryka czerwona
  • Pieczarki 150 g
  • Ser tarty 150 g
  • Cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
Składniki