Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i sycący pomysł na obiad
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 532
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 731
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 30
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i odstawiamy.
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Smażymy je na rumiano. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy je, pod koniec duszenia dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Mięso, makaron, pieczarki i cebulę mieszamy ze sobą.
W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy do niego śmietanę. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujmy masłem i wkładamy wymieszane składniki, całość zalewamy sosem, a na wierzch ścieramy ser żółty. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem zapiekankę można posypać szczypiorkiem.