Zapiekanka z Makaronem i Mięsem w Sosie Pomidorowym

Zapiekanka z Makaronem  i Mięsem w Sosie Pomidorowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem.

Składniki

  • 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..)
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
  • 2 duże cebule (około 200 g )
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • duża szczypta tymianku
  • do smaku sól, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia
  • około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach

Przygotowanie

  1. Zdjęcie skład:

  2. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Cebulę i czosnek drobno kroję.

  3. Przygotowanie sosu:
    Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem tak żeby cebula się zeszkliła.
    Następnie dodaję mięso i całość smażę około 10 minut.
    Na koniec dodaję przecier, przyprawy i jeszcze smażę około 5 minut - sos jest gotowy.

  4. Końcowe przygotowanie zapiekanki:
    Do odcedzonego makaronu dodaję sos i dokładnie mieszam.
    Do naczynia nakładam połowę makaronu i posypuję połową sera.
    Na ser nakładam pozostały makaron i górę posypuję serem.
    Zapiekankę zapiekam przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni
    Życzę smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

kasia-p 29 stycznia 2017
Pychotka :)
Składniki
  • 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..)
  • 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)
  • 2 duże cebule (około 200 g )
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy:
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • duża szczypta tymianku
  • do smaku sól, pieprz, papryka ostra
  • olej do smażenia
  • około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Składniki